NEWZJUNKIE PREGLED MEDIJEV 8. -14. SEPTEMBER

0 Comment
NEWZJUNKIE PREGLED MEDIJEV 8. -14. SEPTEMBER

Kaj ste spregledali, pa recimo, da ne bi smeli

Pregled slovenskih in tujih medijev: zgodbe startupov, novice iz podpornega okolja, poslovne priložnosti…

Pogled s severa

Finski podjetniški pospeševalnik Startup Sauna je pretekli teden v Ljubljani iskal zanimive slovenske startupe. Zakaj Finci menijo, da slovenskim podjetnikom manjka »energije«, kako ocenjujejo inovacijske sposobnosti slovenskih startupov ter kaj pravzaprav ponujajo zagonskim podjetjem, ki bi svojo idejo razvijali v Skandinaviji, si preberite v članku »Kaj Fince moti pri slovenskih startupih«.

Naprej

Programsko rešitev slovenskega startupa Koofr lahko sedaj uporabljamo tudi v Sloveniji, saj je podjetje podpisalo pogodbo z mobilnim operaterjem Simobil – aplikacija se v Sloveniji imenuje Hangar.  Koofrovo rešitev sicer že uporabljajo Romuni in Hrvatje, kakšne načrte ima podjetje v prihodnosti in zakaj se je po mnenju CEO podjetja Damjana Matičiča potrebno ves čas prilagajati trgu in strankam, si preberite v članku »Koofr se po poslu z Romuni in Hrvati želi širiti zunaj Evrope«.

Inkubator

Če ste mnenja, da podjetniški inkubatorji in pospeševalniki v Sloveniji rastejo »kot gobe po dežju«, se ne motite. Pretekli teden je vrata odprl nov podjetniški inkubator Smart-up, ki je del Tehnološkega parka Kranj. Kaj inkubator nudi podjetjem, kakšna podjetja iščejo in kakšne načrte imajo za prihodnost, si preberite v članku »V Kranju odprli novi podjetniški inkubator Smart:up«.

Milijoni

Slovenski podjetniški sklad (SPS) namerava v obdobju 2014-2020 podjetjem ponuditi za 320 milijonov evrov finančnih spodbud, kar bo po mnenju sklada povzročilo nastanek 3.500 podjetij, ki naj bi ustvarila sedem tisoč novih delovnih mest. Z uporabo osnovnih matematičnih računov lahko ugotovimo, da to pomeni več kot 45 tisoč evrov za novo delovno mesto. Ob tem velja spomniti tudi na izračune Gospodarske zbornice Slovenija, ki je junija napovedala, da lahko v Sloveniji ustvarimo kar 118 tisoč novih delovnih mest, za kar pa bi potrebovali več kot 11 milijard evrov (več v članku »Enajst milijard evrov za 100.000 zaposlitev«) – kar pomeni približno 110 tisoč evrov za novo delovno mesto.

Kakšne načrte ima SPS za prihodnost, koliko podjetij je do sedaj izkoristilo finančne spodbude SPS in koliko denarja so ta podjetja prejela, si lahko preberete v članku »SPS do leta 2020 napoveduje sedem tisoč novih delovnih mest«.

Festival

Tridnevni festival podjetništva,  kreativnosti in tehnologije v Novem Mestu se je končal sicer že pred dvema tednoma, v članku »Za nami je tridnevni festival podjetništva, kreativnosti in tehnologije« pa si lahko preberete, kaj se je v teh treh dneh dogajalo v dolenjski prestolnici.