NEWZJUNKIE – PREGLED MEDIJEV 6. -12. okt.

0 Comment
NEWZJUNKIE – PREGLED MEDIJEV 6. -12. okt.

Kaj ste spregledali, pa recimo, da ne bi smeli

Pregled slovenskih in tujih medijev: zgodbe startupov, novice iz podpornega okolja, poslovne priložnosti…

Informacija

Mobilne pametne naprave so danes v žepu skoraj vsakega človeka, saj uspešno rešujejo njegove mnoge bolečine. Vendar je v družbi tudi skupina ljudi, ki do sedaj od sodobne tehnologije ni imela prav veliko – govorimo o gluhonemih. Prav te ima v mislih Željko Khermayer, ki razvija posebno aplikacijo: ta informacije na zaslonu pametne naprave, prikazane s pomočjo RSS-tehnologije,  prevaja v Braillovo pisavo. Kako je nastala ideja in zakaj bodo rešitev preverili na spletni platformi za množično financiranje, si preberite v članku »Pametni telefoni bodo končno uporabni tudi za gluhoslepe«. 

Investicija

Sklad tveganega kapitala Silicon Gardens je objavil seznam startupov, v katere so že investirali. Sklad, ki ga je ustanovilo 12 slovenskih in ameriških podjetnikov, v startupe vlaga do 40 tisoč evrov. V katera podjetja so investirali in zakaj, si preberite v članku »Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam«.

Prodor

Slovenski startup Edgar, ki se trenutno kali v bolgarskem pospeševalniku Eleven, je pričel s prodorom na arabske trge. Kako prodajati podjetnikom iz Severne Afrike in Bližnjega Vzhoda, zakaj se selijo v ZDA ter zakaj odslej iščejo samo tuj kapital, si preberite v članku »Slovenskemu Edgarju se odpirajo vrata v arabski svet«.

Množično

Čustva so pomemben del uspeha vsakega podjetnika in treba je več govoriti o neuspehu, so prepričani organizatorji Fear & Fail dogodkov. Ti za konec leta pripravljajo prvo konferenco o neuspehu na spletnih platformah za množično financiranje, sredstva za organizacijo pa zbirajo na Indiegogo. Več v članku »Organizatorji Fear&Fail @ Crowdfunding konference po sredstva na Indiegogo«. 

Rast

Slovensko-hrvaški startup Bellabeat, ki je pred pol leta zbral 4,5 milijona dolarjev svežega kapitala, je pred predstavil linijo treh novih izdelkov. Po uspehih na ameriškem trgu, kjer so prodali že 35 tisoč naprav, poleg širjenja asortimana izdelkov napadajo tudi nove trge. Kako se mlado podjetje bojuje s posnemovalci, zakaj so ZDA prava izbira za prvo tržišče za vsak startup in zakaj morajo danes vse pametne naprave biti tudi modni dodatek, si preberite v članku »Slovensko-hrvaški startup Bellabeat z novimi izdelki osvaja ameriški trg«.

Konservativno

Slovenski investitorji so veliko bolj konservativni od tujih, sta na mesečnem dogodku Startup cafe poudarila Damjan Obal iz startupa Edgar in Martin Blazinšek iz startupa Enolyse. Kakšne so še razlike med investitorji in zakaj je pridobivanje investicij zahtevna naloga, si preberite v članku »Tuji investitorji po mnenju startupov bolj dojemljivi in manj konzervativni«.