NEWZJUNKIE PREGLED MEDIJEV 25.-31. AVGUST

0 Comment
NEWZJUNKIE PREGLED MEDIJEV 25.-31. AVGUST

Kaj ste spregledali, pa recimo, da ne bi smeli

Pregled slovenskih in tujih medijev: zgodbe startupov, novice iz podpornega okolja, poslovne priložnosti…

Uspeh

Slovenski startup MESI, ki želi zavladati svetu zdravstvenih naprav za osebno diagnosticiranje, se je s svojo rešitvijo uvrstil v finale mednarodnega tekmovanja Qualcomm Tricorder XPRIZE. Cilj tekmovanja je sicer razvoj napredne medicinske naprave za samodejno diagnostiko na domu – naprava naj bi omogočala spremljanje vitalnih znakov in pravočasno diagnostiko najpogostejših bolezni. Navdih so ustanovitelji tekmovanja črpali iz znanstveno-fantastične serije Zvezdne steze. Več v članku »Slovenska ekipa v finalu tekmovanja za medicinsko napravo prihodnosti« .

Dan po jutrišnjem

Podjetje Lutman Design je pred tedni uspešno zaključilo kampanjo na spletni platformi za množično financiranje Kickstarter za svoj izdelek Swich – gre za samostoječi polnilec pametnih telefonov. Kakšni so naslednji koraki podjetja po Kickstarterju, zakaj je Kickstarter pravzaprav le predprodaja in zakaj biti inovator ni dovolj za uspeh na trgu, si lahko preberete v članku “Slovenci smo narod inovatorjev, a šepa pri denarju”.

V San Francisco

Avgusta nas je najbolj razveselila novica, da je slovenski startup blockr.io kupil ameriški Coinbase. V članku »Kako sta ustanovitelja slovenskega Blockr.io pristala v San Franciscu« lahko izveste, kaj bodo soustanovitelji blockr.io počeli v San Franciscu, kako so jih Američani sploh našli ter kakšne so podrobnosti posla.

Riba

Mladi podjetnik Boštjan Lipnik stoji za portalom ribiskekarte.si, ki ribičem pomaga pri iskanju dobrih mest za ribarjenje in jim to izkušnjo kar najbolj olajša. Gre za edinstven projekt tudi v Evropi, zato Lipnik, ki sedaj sodeluje že z več kot polovico vseh ribarskih družin v Sloveniji, ne skriva ambicij po napadu tujine. Več v članku Ime dneva: Boštjan Lipnik, portal Ribiskekarte.si.

100-milijonski trg

Slovenski startup Codeable s svojo istoimenskim spletnim servisom napada trg uporabnikov platforme za spletne platforme in bloge WordPress, ki jih je po svetu skoraj 100 milijonov. Zakaj slovenska ekipa meni, da lahko tudi iz Prekmurja uspešno kljubuje globalnim konkurentom, zakaj svoj poslovni model primerjajo s študentskimi servisi ter kako bodo prodrli na tuje trge, preberite v članku »Tomaž Zaman, Codeable: Ker prihajam iz Slovenije, so me imeli za slabšega programerja«.

Simulator

Da posel in želja po spremembi sveta na bolje hodita z roko v roki, dokazujejo v startupu Nervteh, kjer razvijajo simulator vožnje, namenjen izboljšanju voznikovih odzivov v primeru kritičnih situacij. Cilj: reševanje življenj. Več v članku »Slovenski startup v učinkovit boj proti smrtnim žrtvam na cestah«.