NEWZJUNKIE – PREGLED MEDIJEV 19. – 25. januar

0 Comment
NEWZJUNKIE – PREGLED MEDIJEV 19. – 25. januar

Kaj ste spregledali, pa recimo, da ne bi smeli

Pregled slovenskih in tujih medijev: zgodbe startupov, novice iz podpornega okolja, poslovne priložnosti…

 

Exit

Slovenec Jure Leskovec je profesor na amerški univerzi Stanford, kjer se ukvarja predvsem z analiziranjem in razvojem programskih rešitev za t.i.“big data”. Veliko njegovih raziskovalnih projektov na univerzi ugleda luč sveta prek startup podjetij, ki jih Leskovec ali ustanavlja s svojimi študent in sodelavci ali pa mentorira prek članstva v “nadzornem svetu” (eng. Board of directors). Eden izmed startupov – Kosei, kjer je Leskovec soustanovitelj – je pritegnil pozornost velikana spletnih družabnih omrežij Pinterest, ki se je tudi odločil za nakup podjetja. Več v članku “Kako je podjetje Slovenca prepričalo Pinterest”.

Znanje

Iz nedrj dolenjskega startup ekosistema Startup Novo Mesto je izšlo prvo spin-off podjetje, ki svojo priložnost vidi predvsem v izobraževanju ljudi. SmartNinja bo posredovala predvem znanje iz področij spletnega in mobilnega programiranja, grafičnega oblikovanja in interneta stvari. Več v članku “StartUP Novo mesto s prvim spin-off podjetjem”.

Embalaža

V Mariborskem podjetju Tribar so razvili mešalno embalažo, ki omogoča, da suho snov hranimo ločeno od tekočine. Oče in sin ‘team’  sta prepričana, da bi izdelek lahko revoluconiral farmacevtsko, živilsko in industrijo proizvajalcev pijač. Več v članku: »Razvili pametno embalažo za varno in preprosto uporabo zdravil«.

Bolgari

Bolgarski pospeševalnik Eleven je letos vložil v dve slovenski podjetji: v Sofijo odhajata Adora in Scoutee. 12-milijonski sklad tveganega kapitala nudi 6-mesečni program za letošnjih 12 novih podjetij. Več v članku: »Bolgarski Eleven vložil v slovenski podjetji ADORA in Scoutee«.

PingPong

Preteklo sredo so v Trzinu odprli nov kreativni center PingPong, namenjen spodbujanju razvoja kreativne ekonomije na regionalni ravni. Uporabniki lahko v njem uživate brezplačno. Več o centru: »PingPong: Iz Trzina zapihal svež kreativni veter«.