NEWZJUNKIE PREGLED MEDIJEV 18.-24. AVGUST

0 Comment
NEWZJUNKIE PREGLED MEDIJEV 18.-24. AVGUST

Kaj ste spregledali, pa recimo, da ne bi smeli

Pregled slovenskih in tujih medijev: zgodbe startupov, novice iz podpornega okolja, poslovne priložnosti…

Pospešek

Iniciativa Start:up Slovenija je odprla dva nova podjetniška pospeševalnika Start:up Geek House in Go:global Slovenia, vstop v katera je sicer vezan na uspešno prijavo na državna razpisa  za pridobitev kapitala SK50 in SK200. Kaj nova pospeševalnika pričakujeta od startup podjetij, ki se želijo kaliti v njunih programih, kaj pospeševalnika ponujata podjetnikom ter vse podrobnosti o razpisih si lahko preberete v članku  »Vseslovenski roadshow za razpisa SK50 in SK200 ter nova pospeševalnika SGH in GG«.

Exit

Čeprav slovenski startupi iščejo poslovne priložnosti v mnogih gospodarskih sektorjih po vsem svetu, v zadnjem letu dobre novice prihajajo predvsem iz sveta BitCoina. Poleg največje evropske borze za trgovanje z omenjeno kriptirano virtualno valuto BitStamp je pretekli teden v ospredje stopil tudi startup Blockr.io, ki ga je prevzela ameriška menjalnica BitCoinov Coinbase. Pri prevzemu je šlo po besedah Američanov predvsem za pridobivanje novih kadrov – oba soustanovitelja Blockr.io se bosta namreč pridružila ameriški ekipi. Več v člankih »Ameriška menjalnica bitcoinov Coinbase kupila slovenski Blockr.io« in »Ustanovitelja slovenskega Blockr.io k ameriškemu Coinbase«.

Polnilec

Marin Medak je v Sloveniji postal znan predvsem zaradi 45-dnevnega podviga, ko je kot prvi Slovenec preveslal Atlantik. Že nekaj mesecev pa Medak v okviru podjetniškega pospeševalnika DesignForeward podjetja GigoDesign razvija Ovio – prenosni polnilec za pametne mobilnike iPhone 5. Že prihodnji teden pa naj bi se Ovio  znašel tudi na Kickstarterju. Več v članku »Marin Medak: Iz čolna na Kickstarter«.

Financiranje

Kako financirati svojo podjetniško idejo? Odgovorov je veliko:  od zbiranja denarja od prijateljev in družinskih članov, do kreditov na bankah in sredstev skladov tveganega kapitala. Kakšne možnosti so vam na voljo v Sloveniji tako v teoriji kot v praksi si preberite v članku »Katere možnosti financiranja imajo startupi na voljo«.