NEWZJUNKIE PREGLED MEDIJEV 15. -21. SEPTEMBER

0 Comment
NEWZJUNKIE PREGLED MEDIJEV 15. -21. SEPTEMBER

Kaj ste spregledali, pa recimo, da ne bi smeli

Pregled slovenskih in tujih medijev: zgodbe startupov, novice iz podpornega okolja, poslovne priložnosti…

Seme

Eden izmed prvih podjetniških pospeševalnikov v Evropi SeedCamp je pretekli teden v Ljubljani spet iskal zanimiva startup podjetja. Poleg slovenskih so se na dogodku pred Carlosom Eduardom Espinalom iz pospeševalnika  predstavila tudi tuja zagonska podjetja. Kakšne rešitve so startupi predstavili, kaj Carlos svetuje mladim podjetnikom ter zakaj je izdelovanje strojnih rešitev drago, vendar nagrajujoče delo, si preberite v članku »Kako je bilo na Mini Seedcampu Ljubljana?«.

Italija in startupi

Aleš Pustovrh je podjetnik, akademski raziskovalec ter dolgo časa skupaj s profesorjem Markom Jakličem iz Ekonomske fakultete v Ljubljani gonilna sila izza organizacije Coinvest. V intervjuju z njim (Aleš Pustovrh: Kakšna Hrvaška, startupi morajo ciljati na zahodne trge) si preberite podrobnosti o italijanskem startup ekosistemu, kaj le-ta ponuja slovenskim zagonskim podjetjem ter kakšne so razlike med slovenskimi in italijanskimi startupi.

Neuspeh?

Rezervni polnilec za pametne mobilnike iPhone Oivo, ki je plod slovenskih rok, je pred dnevi tudi uradno ustavil svojo kampanjo na spletni rešitvi za množično financiranje Kickstarter. Preden so mladi podjetniki tudi uradno naznanili konec kampanje so v intervjuju za Val202 razkrili podrobnosti o vseh težavah in uspehih, ki so jih doživeli na sovji podjetniški poti– več v posnetku na Valu 202. 

Tetoviranje

Iz novomeškega pospeševalnika Start up Novo mesto bo na trg kmalu privekal stroj za tetoviranje LACEnano. Kako mladi Novomeščani napadajo trg s strojno rešitvijo, zakaj jih Kickstarter ne zanima ter kako priti do prvih testnih uporabnikov si preberite v članku »Dolenjci razvili stroj za tetoviranje, najlažjega na svetu«.

Velikani

Institut Jožefa Stefana že dolgo let sodeluje z največjimi podjetji na svetu na področju raziskav in razvoja – med velikani so tudi imena kot sta Bloombeg in Twitter. Zakaj IJS večinoma denarja za svoje raziskave pridobi v tujini, kaj se dogaja na področju umetne inteligence in kateri so najzanimivejši projekti IJS na tem področju si preberite v intervjuju z raziskovalcem računalniških znanosti ter vodjo Laboratorija za umetno inteligenco Marko Grobelnik »Slovenski um, ki prodaja Bloombergu, Twitterju …«.