NEWZJUNKIE – PREGLED MEDIJEV 13. -19. OKT.

0 Comment
NEWZJUNKIE – PREGLED MEDIJEV 13. -19. OKT.

Kaj ste spregledali, pa recimo, da ne bi smeli

Pregled slovenskih in tujih medijev: zgodbe startupov, novice iz podpornega okolja, poslovne priložnosti…

Alergija

Prava informacija, dostavljena v pravem času, rešuje življenja, menita srednješolca Žan Pokeržnik in Christian Fluher. Zato sta razvila pametno zapestnico, ki zdravnikom v nekaj sekundah posreduje vse informacije o njihovem pacientu (osebne podatke, podatke o alergijah, krvno skupino … ). Tako bi z uporabo zapestnice v nujnih situacijah preprečili alergijske reakcije na zdravila. Mlada podjetnika pa uporabno vrednost zapestnice vidita tudi pri diabetikih, hemofilikih in srčnih bolnikih. V članku »Gimnazijca bi z elektronskimi zapestnicami reševala življenja, a zdravstvo jih noče«  lahko podrobno spoznate mlada podjetnika in njuno idejo, ki pa je naletela na neodobravanje s strani pristojnih državnih organov. Več o njunih tegobah z državnimi ustanovami pa si preberite v komentarju novinarja Dela Lenarta J. Kučića »Koliko stane informatika?« .

Stres

Najučinkovitejši recept za uspešno borbo proti stresu je šport, hkrati pa tudi odličen način za teambuliding, menijo ustvarjalci aplikacije Sportwip. Ta je namenjena predvsem menedžerjem podjetij, ki lahko z njo svojim zaposlenim ponudijo učinkovit način boja proti stresu. Več v članku Sportwip: »Dihajte, sanjajte in z nami začutite korporacijski wellness«.

Olaf

Ekipa skiroja Olaf je uspešno zbrala sredstva na spletni platformi za množično financiranje Kickstarter. Kako so prišli do ideje, kaj jih čaka v prihodnosti ter zakaj po mnenju ekipe skiroji niso igrača, temveč prevozno sredstvo prihodnosti, si preberite v članku »Ime dneva: Ekipa Olaf«.

Profesor

Vodja Laboratorija za biotehnologijo Kemijskega inštituta Roman Jerala zase sicer pravi, da ima dovolj dela in da ga podjetništvo ne mika, spodbuja pa svoje študente, da ustanovijo svoje podjetje. Zakaj Slovenija ni Švica, zakaj zaostajamo za razvitim svetom in kakšen bi moral biti minister za znanost, si preberite v intervjuju z Jeralo “Tuja podjetja prepoznajo potenciale naših raziskav”.

Bolgarija

Slovenski startup Doctrina se je uvrstil v finalni izbor za pridobitev investicije bolgarskega sklada tveganega kapitala LAUNCHub. Za 200 tisoč evrov se bodo borili še z 11 podjetji iz devetih držav. Več v članku »Slovenska Doctrina v finalni izbor za investicijo LAUNCHuba«.