NewzJunkie pregled medijev 11.-17. avgust

0 Comment

Kaj ste spregledali, pa recimo, da ne bi smeli

Pregled slovenskih in tujih medijev: zgodbe startupov, novice iz podpornega okolja, poslovne priložnosti…

 

Čez plot

Tujim startupom bo Mestna občina Ljubljana na pobudo Tehnološkega parka dala v upravljanje nekaj stanovanjskih enot v želji, da bi tudi tuji talenti začeli v Sloveniji razvijati svoje podjetniške talente in ideje. S kakšnimi ugodnostmi želi Ljubljana postati regijski igralec v startupovskem ekosistemu in kakšni so načrti za prihodnost projekta, si preberite v članku Tehnološki park želi v Ljubljano privabiti tuje startup talente.

Nevro

Slovensko podjetje BlackBox svojo poslovno priložnost vidi v razvoju poslovnih procesov na področju aplikativne nevroznanosti. Kaj se dogaja v tujini na tem področju, kje mlado podjetje vidi svoje poslovne priložnosti in dodano vrednost ter zakaj so se pravzaprav sploh odločili, da se podajo v t.i. »nevro-vode«, si preberite v članku Ime dneva: Manuel Kuran in Luka Zevnik, Blackbox.

Velika informacija

Čeprav upravljanje z bazami velikih podatkov oziroma t. i. big-data ni nič novega, je tema v zadnjih letih spet postala aktualna predvsem zaradi razvoja tehnologije, ki je big-data približal tudi malim in srednje velikim podjetjem. Zakaj mora podjetje sploh zbirati podatke o svojem poslovanju in svojih strankah, kako to dela Petrol ter zakaj so se v startup šoli Hekovnik odločili, da pripravijo poseben big-data program za startupe, si preberite v članku Zakaj mora postati big data vaša prednostna naloga.

Plačilo

V prvih dneh življenja startupa se podjetnik ali podjetniška ekipa srečuje z mnogimi težavami, med katerimi zagotovo izstopa pomanjkanje finančnih sredstev. Določene storitve ali produkte mora startup poiskati na trgu, vendar tudi v teh primerih išče najcenejše možnosti – med katerimi je tudi pomoč kolegov. Kako poskrbeti, da pomoč prijateljev ne bo delo na črno, kako poskrbeti, da so vsa ta izplačila v skladu s pravom, in ob tem zagotoviti kar najmanjšo razliko med bruto zneskom in neto izplačilom, izveste v članku Kako naj zaposlujejo startupi.

Srednješolsko

Tudi v Sloveniji je vse več projektov, katerih cilj je mladim omogočiti prve korake v podjetništvo. Eden izmed takih projektov je Moje podjetje, v katerega je vključeno večje število držav. Kako je nastalo 14 dijaških podjetij, kje dijaki vidijo poslovne priložnosti in kako so se mladi Slovenci odrezali v primerjavi s kolegi iz drugih držav, si preberite v članku Dijaki se bodo o podjetništvu tudi v prihodnje učili iz prve roke.

Prihranek

Energetska učinkovitost zgradb je že več kot desetletje v ospredju v svojem sektorju, razvoj tehnologije pa je vrata na ta trg odprl tudi manjšim podjetjem. Eno izmed podjetij, ki želijo uporabniku s pomočjo mobilne tehnologije ponuditi boljši pregled nad energetsko potratnostjo posameznih objektov ter orodja iz izboljšanje učinkovitosti, je tudi slovenski Greener. Kje Slovenci vidijo svojo priložnost na že relativno zasičenem trgu in zakaj je aplikacija dodana vrednost pri upravljanju z objekti, si preberite v članku Razvijajo aplikacijo, ki bo olajšala pot do energetsko varčnega objekta.