NEWZJUNKIE – Pregled medijev 10. – 16. nov.

0 Comment
NEWZJUNKIE – Pregled medijev 10. – 16. nov.

Kaj ste spregledali, pa recimo, da ne bi smeli

Pregled slovenskih in tujih medijev: zgodbe startupov, novice iz podpornega okolja, poslovne priložnosti…

Coinvest

Največja slovenska investicijska konferenca Pacinno Balkan Venture Forum, ki so jo organizirali partnerji v okviru platforme Coinvest, je potekala pretekli teden v Novi Gorici. Tridnevni dogodek je združil mednarodne investitorje ter slovenske startup podjetnike. Kaj se je dogajalo v Novi Gorici si preberite v članku »Tujim investitorjem najbolj zanimiva inovacija podjetja Modri planet«. Kako na slovenske startupe gledajo tuji investitorji si preberite v intervjuju s turškim investitorjem Arijem v članku »Investitor Ari išče podjetje, kamor bi vložil milijon: Ste kvalitetni, manjka vam denarja in širine, ko določate trge«.

Hiša

Peter Globokar je del ekipe izza britanske investicijske banke Mooreland Partners in živi v Veliki Britaniji. Slovenijo je obiskal v okviru investicijske konference v Novi Gorici pretekli teden, kjer je spregovoril predvsem o startup podjetjih. Zakaj se mora spet odpreti Slovenska hiša v Silicijevi dolini, zakaj Slovenci morajo oditi v tujino ter zakaj slovenski startupi niso privlačni za tuje vlagatelje si preberite v članku »(Provokativni) načrt za rešitev Slovenije: V San Franciscu odprite slovensko hišo in tja pošljite mlade. Pa ne kot ‘gastarbajterje’«.

Statistika

Koliko denarja je Slovenija do sedaj že investirala v startup podjetja, kakšen je tipičen slovenski startup podjetnik in kaj še manjka slovenskemu startup ekosistemu si preberite v intervjuju z Blažem Kosom iz iniciative Start:up Slovenija »Slovenci – milijonarji: Tako do (320.000) evrov za kreativno idejo. A od 150 uspeta le 1 ali 2«.

Podjetniki

Slovenski startup OriginTrail je pretekli teden slavil na investicijski konferenci v Beogradu Balkan Venture Forum. Tri leta staro podjetje ne skriva ambicij, kakšni so njihovi načrti za prihodnost ter katera velika podjetja že štejejo med svoje stranke si preberite v članku Ime dneva: Ekipa OriginTrail.

Inovacije

Skoraj 50 slovenskih invencij se je predstavilo na devetem Slovenskem forumu inovacij, ki je potekal pretekli teden v Ljubljani. Kakšne rešitve razvijajo slovenski inovatorji, kakšni so poslovni modeli izza njih ter katera ideja je na koncu prepričala žirijo si preberite v članku »Forum inovacij: od domačih elektrarn do lesenih ‘poganjalčkov’«.